Ce inseamna sa ai si operatiuni in valuta din punct de vedere contabil?

Potrivit reglementarilor contabile, contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala.

Contabilitatea operatiunilor efectuate in valuta se tine atat in moneda nationala, cat si in valuta, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens.

In cadrul unei etitati pot sa apara multiple tranzactii cu valute; iata trei cele mai frecvente:

·         Emiterea de facturi cu pretul exprimat in valuta

Daca firma ta isi exprima preturile in valuta, atunci la emiterea fiecarei facturi se pune problema calcularii contravalorii facturii in lei.

Iata cum in aplicatia software financiar-contabila CIEL V7 poti face foarte usor o factura cu preturile exprimate in valuta, alegand moneda documentului din lista predefinita. Aplicatia face automat si actualizarea cursului valutar la cursul BNR valabil pentru data emiterii facturii.

Atfel, facturarea in acest context este foarte rapida.

·         Deconturile in valuta

Atunci cand angajatii firmei pleaca in delegatii in afara tarii, documentele justificative pentru cheltuielile pe care le vor antrena vor fi exprimate in valuta.

Solutia software CIEL V7 este adaptat pentru reflectarea in contabilitate si a deconturilor in valuta, pastrand optiunea de alegere a monedei si de setare a cursului valutar, intocmai ca si in cazul facturii.

·         Reevaluarea conturilor in valuta

Potrivit OMFP nr. 1802/2014, operatiunile privind incasarile si platile in valuta se inregistreaza in contabilitate la cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la data efectuarii operatiunii respective. In vederea asigurarii unui tratament contabil unitar, prin curs de schimb de la data efectuarii operatiunii se intelege cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR din ultima zi bancara anterioara operatiunii, disponibil ca informatie la momentul efectuarii operatiunii (incasare, plata, emitere de documente).

La finele fiecarei luni, disponibilitatile in valuta si alte valori de trezorerie, cum sunt titluri de stat in valuta, acreditive si depozite in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR din ultima zi bancara a lunii in cauza.

Astfel ca, diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz.

O operatiune destul de costisitoare in termini de timp este reevaluarea conturilor in valuta.

Presupune :

·         Identificarea soldurilor in valuta

·         Calcularea contravalorii in lei la curul BNR din ultima zi a lunii

·         Determinarea diferentelor de curs;

·         Inregistrarea notelor de venituri sau cheltuieli

Daca toate acestea se fac manual, operatiunea poate dura destul de mult timp.

In CIEL V7 reevaluarea se poate face automat prin optiunea PRELUCRARI -> Reevaluare

Astfel, dintr-un singur click poti sa faci toate notele de reevaluare, fara a fi necesar sa mai faci calcule si inregistrari manuale.

Asadar, daca lucrezi cu valuta trebuie sa mai ai in vedere aspect precum cursul de schimb, reevaluarea, pe care, cu ajutorul unei aplicatii complete, asa cum este CIEL V7 poti sa le gestionezi mai usor si fara greseli.

Articole similare